Behandelingen en vergoedingen
Volledige pedicure behandeling
Een volledige behandeling bestaat uit:
- Voeten desinfecteren;
- Nagels knippen en frezen;
- Eventueel eelt, likdoorns, kloven verwijderen;
- Eventueel schimmelnagels / kalknagels behandelen;
- Eventueel verdikte nagels behandelen;
- Eventueel ingroeiende nagels behandelen;
- Nagels reinigen;
- Voeten incrèmen.
Deelbehandeling
Bijvoorbeeld een ingroeiende nagel behandelen, een likdoorn of overmatig eelt verwijderen. 1 onderdeel per behandeling.
Specialistische technieken
Bijvoorbeeld het plaatsen van een nagelbeugel bij een terugkerende ingroeiende nagel, het drukvrij leggen van een pijnlijke plek of het repareren van een nagel.
Ambulante Pedicure
Heeft u moeite om bij de pedicure te komen? Geen probleem. Ambulant werken betekent dat ik naar u toe kom. Ik verzorg uw voeten in het comfort van uw eigen huis. U hoeft zich geen zorgen te maken, ik neem alles zelf mee.
Podotherapeuten
Ik heb contracten met verschillende podotherapeuten. Daardoor is er een vergoeding voor de behandelingen. Dit geld alleen voor de mensen die daarvoor in aanmerking komen. Bij de behandelingen moet er wel een bijdrage voor meerzorg betaald worden.
Vergoeding van pedicure
Pedicure is een vorm van zorg die ingezet wordt bij klachten aan de voeten. De term pedicure kennen we ook als een cosmetische behandeling waarbij teennagels worden geknipt, gevijld en gelakt.
Als we het binnen de zorgverzekering hebben over pedicure, dan gaat het altijd om de medische variant en niet om de cosmetische behandeling.
Voor een cosmetische pedicure kan je geen vergoeding krijgen vanuit de zorgverzekering. Voor een medische pedicure kan dit wel, maar alleen als je aan een aantal voorwaarden voldoet.
Pedicure in de basisverzekering
Pedicure wordt vanuit de basisverzekering vergoed als een patiënt deze zorg echt nodig heeft. Of de zorg echt nodig is wordt aangegeven op basis van schalen. Er zijn 4 schalen waarop iemand ingedeeld kan worden. Hoe hoger de schaal, hoe meer zorg er nodig is. Als je in schaal 1 valt, dan krijg je een jaarlijks voetonderzoek vergoed uit de basisverzekering. Overige voetbehandelingen moet je zelf betalen of hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Elke diabetespatiënt krijgt elk jaar een voetcontrole vanuit de basisverzekering vergoed. Op basis van de uitkomst wordt bepaald in welke schaal deze persoon valt.
Vergoeding pedicure
De vergoeding voor pedicure uit de basisverzekering geldt alleen voor patiënten met diabetes. Er is alleen recht op vergoeding als iemand is doorverwezen. Je kan niet zelf zomaar een pedicure afnemen. Een arts of specialist moet een doorverwijzing geven naar de podotherapeut.
Wanneer je bent ingedeeld in schaal 1, maar toch een medische pedicure wil, dan kan je hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten.
De aanvullende zorgverzekering is ook geschikt voor mensen met klachten aan de voeten vanwege andere aandoeningen. Er zijn verschillende aandoeningen waarbij zorgverzekeraars ook een vergoeding voor pedicure geven vanuit de aanvullende verzekering.
Dat zijn onder andere:
- Lupus (SLE)
- Reumatoïde artritis
- Multiple sclerose (MS)
- Holvoeten
- Sclerodermie
Bron: Zorgkiezer.nl